BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sabtu, 27 Ogos 2011

Samosa Daging



Bahan-bahan ( 5 orang )


  • Kulit popia saiz besar secukupnya
  • Minyak untuk menggoreng

INTI

  • 1 cawan daging kisar (Ramly)
  • 500g ubi kentang-potong dadu
  • 1 labu bawang besar-potong dadu
  • 2 ulas bawang putih-cincang
  • 1 sudu besar rempah kari
  • garam secukupnya
  • gula secukupnya
  • 1 tangkai daun kari (optional)
  • sedikit minyak untuk menumis

CARA-CARA NAK BUAT:

Sediakan Inti:

  • Panaskan minyak dan tumis bawang dan daun kari sehingga wangi
  • Masukkan rempah kari biar sehingga garing
  • Masukkan daging. Kacau sehingga daging tak berketul.
  • Kemudian masukkan kentang, garam, gula dan sedikit air
  • Masak sehingga kering dan kentang empuk. Padamkan api. *** Kentang kalau nak cepat empuk bolehlah direbus dulu - 2/3 masak.
  • Ambik kulit popia. Potong 3. ( 1 keping kulit popia akan jadi 3 keping)
  • Ambik satu keping kecil kulit popia. Masukkan inti. Lipat-lipatkan biar jadi bentuk segitiga. Pada hujungnya boleh lekatkan dengan air atau telur putih. Buat sampai habis
  • Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana panas

[Slide4.JPG]
cara melipat samosa




0 ulasan: