BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Ahad, 21 Ogos 2011

Mee Bandung Muar

Mee Bandung Muar



  • 1 kg mee kuning
  • 10 tangkai cili kering (buang biji, rebus dan toskan airnya). boleh juga guna cili boh.. ikut suka ler..
  • 1 labu bawang putih
  • 5 biji bawang merah5 biji bawang merah
  • ½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air
  • ½ cawan udang hidup
  • 1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
  • Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
  • Kobis (kalau tak nak kobis pun boleh juga)
  • ¾ cawan gula pasir (kalau suka manis letaklah 1 cawan)
  • 3 – 4 cawan air rebusan daging
  • 1 sudu makan sos tiram
  • Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
  • Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, kobis bunga boleh dimasukkan mengikut minat sendiri
  • Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)
Cara memasak:

1. Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.
2. Masukkan sedikit minyak didalam kuali
3. Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing
4. Masukkan sos tiram
5. Masukkan udang, daging rebus
6. Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat

Tip: Untuk menghidang (Mee bandung ni tak sedap masak secara banyak, so kenalah “bancuh” sepinggan-sepinggan.) ala kedai la..

1. Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
2. Panaskan kuah dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
3. Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
4. Masukkan kedalam mangkuk leper, telur letak diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka.
5. Hidangkan.



Bahan-bahannya:

0 ulasan: