BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sabtu, 27 Ogos 2011

Ayam Masak Lomak Cili Api



Salam Ramadhan...

Tinggal 2 hari je lagi kita nak menyambut Aidilfitri.. Seronoknya dapat balik ke kampung.. Dan tadi chef Iwan telah menyediakan Ayam Masak Lomak Cili Api.. hehe.. saya dan suami memang ori org N9.. Jadi malulahkan kalau org Nogori sendiri tak pandai masak lomak cili api ni...

Okeh, kami nak kongsi resepi ni.. Sonang yo nak buek..

Ayam Masak Lomak Cili Api

Bahan-bahannya:
  • 1 ekor ayam (ayam kampung/ayam daging biasa (ayam bandar))
  • 20 ulas cili api/padi (ikut suka – kalau tak tahan pedas boleh kurangkan sikit)
  • 1 inci kunyit hidup
  • 4-5 batang serai (dititik)
  • santan (dr sebiji kelapa)
  • 2-3 ulas asam keping

Cara memasak:

1.    Tumbuk cili api + kunyit hidup selumat2nya..
2.    Bahan ( no 1) tadi digaulkan dgn ayam di dlm kuali berserta serai yang dititik..
3.    Kecutkan ayam dengan bahan2 tadi hingga kering airnya
4.    Masukkan santan dan kacau supaya tidak terbit minyak
5.    Perisakan dgn garam (jangan pakai serbuk perasa, nanti tak sedap pulak)
6.    Tunggu hingga kuah menggelegak dan lepas tu bolehLAH ditutup apinya..

Tip:  Kalau suka kentang, boleh masukkan selepas masukkan santan kedalam kuali dan kecilkan api supaya ia cepat empuk.

0 ulasan: