BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sabtu, 29 Oktober 2011

Nasi Ayam Mak Yang Shekin

Resepi ni kepunyaan Makyang Shekin yang berasal dari Kuala Pilah. Beliau telah memberi kebenaran kepada tr utk dimasukkan dalam blog resepi2sedap ni.. Jom kita tengok pe bahan2nya..

Bahan-bahan Utk Sup:

  • kepingan ayam bahagian tulang
  • bawang putih dihiris
  • halia dihiris
  • bawang besar dihiris
  • kulit kayu manis
  • 1 batang serai
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga
  • 1 biji sup bunjut
Cara memasak:
  1. Semua bahan diatas direbus sekali sehingga masak tanpa garam.
  2. Ambil 2 cawan sup dan simpan
  3. Kemudian barulah ditambah garam secukup rasa.
Bahan2 utk nasi:
  • 2 cawan beras ( hidangan 4 orang)
  • 2 cawan air sup (yang takde garam tu)
  • bawang besar dihiris
  • bawang putih pun hiris
  • bunga lawang
  • 2 kuntum kulit kayu manis
  • 1 batang halia dihiris
  • 4 biji buah pelaga
Cara memasak nasi:
  1. Sila tumis semua bahan dengan sedikit minyak sehingga garing kecuali sup dan beras.
  2. Masukkan beras yang telah dibasuh, bahan yang telah digoreng dan air sup ke dalam periuk. Kemudian bolehlah dimasak. (Makyang kata lebih bagus guna periuk elektrik)
  3. Jangan lupa tambah sedikit gula dan garam.
Perap Ayam pula:
  • Ambil 8 ketul ayam dan perapkan dengan bahan2 tersebut:
  1. Bawang besar 1/2 biji
  2. Bawang putih 10 biji
  3. Halia 1/2 inci
  • Bahan2 ni diblender kendian dimasukkan kedalam ayam
  • Masukkan sos tiram dan sedikit kicap manis, gaul semua sehingga sebati, perap selama beberapa minit. Lagi lama perap, lagi best. Tapi jangan perap sampai satu hari satu malam, naya nanti.
  • Setelah tu barulah boleh digoreng. (Jangan lupa simpan baki perapan ayam tadi utk dimasak semula)
Sos Baki Perapan Ayam:
  1. Ambil baki perapan ayam tadi dan masak semula.
  2. Sila tambah bahan2 ni : sos tiram, kicap manis, kicap hitam, garam dan gula
  3. Tunggu sampai mendidih dan angkat
  4. Kemudian ambil ayam yang digoreng tadi, ketuk2 ayam tu ye (cukup sekadar pecah sedikit isi ayam tersebut)
  5. Ambil sos perap ayam ni dan tuangkan ke atas ayam tadi.
Sos Cili:
  • 8 biji cili hidup dikisar dengan sebiji bawang putih
  • Air limau nipis (ambil 1/4 dari sebiji limau)
  • Garam dan gula.
Sayur:
  • Seimbangkan nasi ayam korang dengan sayur2 spt timun, tomato dan juga salad.
Try yer?

0 ulasan: