Bahan:
- 500gm daging lembu, ghobuih sampai ompuk..(air eh simpan yo)
- 2 bijik bawang bosa, ghacik haluih
- 4 uleh bawang merah, ghacik haluih
- 2 cm halia mudo, ghacik yo
- 1/2 cawan kicap pokat manih
- 4 sudu makan minyak masak
- 2 koping asam golugor
- Garam.. pokok dek kaulah camno ghaso eh..
- 4cm kulit kayu manih
- 3 bijik kayu pelago
- 4 kuntum bungo congkih
- Daging lombu yang dah dighobuih tadi kito potong2.. Kok dek kito la nak potong style mcmano janji potong. Paneh'an minyak dalam kuali. Tumih sumo bahan2 yang kito dah ghacik serta bahan penumih tadi. Kacau sampai naik bau eh.
- Masuk'an daging, kicap dan air ghobusan tadi sikit domi sodikit. Bilo dah mondidih, masuk'an asam golugor dan garam socukup ghaso.
- Sotolah sobati pokat sesuaikan ghaso'eh, peh tu leh la angkek & hidang'an.. Siappp!!
0 ulasan:
Catat Ulasan