Ini antara favourite tr dan suami.. Setiap kali raya, mesti dan wajib hidangan ni ada.. Jom kita tengok apa bahan2nya..
Bahan2nya:
- 1 ekor ayam (bersih dan dipotong ikut suka)
- 3 sudu besar cili giling (dikisar)
- 1 senduk tomato puri
- 1 senduk jus tomato
- 10 ulas bawang merah (kisar)
- 6 ulas bawang putih (kisar)
- 3 cm halia (kisar)
- 2 batang serai (ketuk)
- 2 biji bawang besar di potong nipis
- Daun saderi dan daun sup
- Gula dan garam secukup rase
Cara nak masak:
- Gaul ayam dengan garam dan kunyit, pastu goreng..
- Tumis cili kering, bwg merah, bwg putih, bwg besar, halia dan serai. Setelah ada bau, masukkan tomato puri dan jus tomato lak. Jangan lupa rase sket, tambah garam dan gula.
- Masukkan ayam dan gaul rata.
- Ketika nak hidang, taburkan daun saderi dan daun sup yang dah dihiris halus.
Sekian..
0 ulasan:
Catat Ulasan