BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Jumaat, 4 November 2011

Ayam Bersalut Tepung dan Sos Tumis Cendawan

 Chef Kamaruzzaman (Masterchef Malaysia)


BAHAN-BAHAN:
  • Peha ayam - 1 bahagian
  • Rempah cili - ½ sudu kecil
  • Jintan manis - ½ sudu kecil
  • Tepung jagung - 3 sudu besar
  • Serbuk lada hitam - ½ sudu kecil
  • Lada sulah - 4 cubit / ½ sudu kecil
  • Cendawan butang - 8 biji
  • Capsicum Merah - ¼ biji
  • Kentang - 2 biji
  • Maggi seasoning - 1 sudu besar
  • Serbuk perasa maggi - 1 sudu kecil
  • Garam secukup rasa
  • Bawang putih - 2 ulas
  • Telur ayam - 1 biji

CARA-CARA MEMASAK:
  1. Perapkan ayam selama 20 minit dan digoreng dengan sedikit minyak.
  2. Kentang dihiris nipis, masukkan sedikit maggi seasoning, lada hitam, lada sulah dan sedikit garam, kemudian ditumis.

CARA-CARA PENYEDIAAN SOS:
  1. Tumiskan bawang putih, kemudian masukkan capsicum yang dipotong dadu dan cendawan yang telah dihiris.
  2. Bahan perap dicampurkan air dan masukkan dalam tumisan masukkan garam secukup rasa.

0 ulasan: