Chef Kamaruzzaman (Masterchef Malaysia)
BAHAN-BAHAN:
- Peha ayam - 1 bahagian
- Rempah cili - ½ sudu kecil
- Jintan manis - ½ sudu kecil
- Tepung jagung - 3 sudu besar
- Serbuk lada hitam - ½ sudu kecil
- Lada sulah - 4 cubit / ½ sudu kecil
- Cendawan butang - 8 biji
- Capsicum Merah - ¼ biji
- Kentang - 2 biji
- Maggi seasoning - 1 sudu besar
- Serbuk perasa maggi - 1 sudu kecil
- Garam secukup rasa
- Bawang putih - 2 ulas
- Telur ayam - 1 biji
CARA-CARA MEMASAK:
- Perapkan ayam selama 20 minit dan digoreng dengan sedikit minyak.
- Kentang dihiris nipis, masukkan sedikit maggi seasoning, lada hitam, lada sulah dan sedikit garam, kemudian ditumis.
CARA-CARA PENYEDIAAN SOS:
- Tumiskan bawang putih, kemudian masukkan capsicum yang dipotong dadu dan cendawan yang telah dihiris.
- Bahan perap dicampurkan air dan masukkan dalam tumisan masukkan garam secukup rasa.
0 ulasan:
Catat Ulasan