Bahan-bahan ( 1 kilo paru, untuk 4 hingga 6 orang )
- 1 kilo paru (di rebus dahulu selama 30min at least)
- Lada kering (dalam 20 tangkai or depends on individual)
- 2 biji Bawang besar
- 3 biji bawang putih
- Serbuk lada putih dan Serbuk lada hitam (sukatan ikut rasa sendiri)
- 1 sudu kicap masin
Cara-cara
- Paru yg telah di rebus, di potong kecil, memanjang sedikit ataupun ikut suka rasa (asalkan tipis dan tidak terlalu tebal) - di goreng dahulu sehingga separuh garing
- Lada kering, bawang besar dan bawang putih (di blender)
- Tumis lada yg sudah di blender sehingga sedikit garing
- Masukkan paru yg telah digoreng, di gaul rata,
- Masukkan serbuk lada putih dan serbuk lada hitam dan juga kicap,
- Setelah di gaul sebati masukkan perasa dan sedikit garam,
- Boleh juga di masukkan sedikit gula sebagai perasa,
- Di gaul semuanye hingga sebati
0 ulasan:
Catat Ulasan