assalamualaikum semua..
hari sabtu yang lepas, tr dan chef suami masak ketam masak lemak cili api.. huiii memang sodap..
resepi2 dia..
ketam : potong 2 n bersih2kan..
bahan2:
cili api
kunyit
serai
sedikit halia
(tumbuk semua)
asam keping
tomato (ni nak dimasukkan last sekali)
santan
garam
mula-mula masukkan ketam kedalam kuali/periuk.. kemudian masukkan bahan2 tumbuk.. kacau sekali sampai nampak kering sedikit.. kemudian masukkan asam keping (1@2 keping je).. masukkan air masak sedikit supaya dalaman ketam tu masak.. kacau lagi.. kemudian, masukkan santan.. dan garam..
last sekali, kalau nak dah masak tu, barulah masukkan tomato @ mana2 saudara-saudari suka, kalau masukkan tomato kecil, tak perlu kacau.. nnt dia akan masak sendiri..
0 ulasan:
Catat Ulasan